Att ständigt ropa på vargen, Lars Wilderängs smarta affärstrixande

Jag följer en del bloggar och det av lite olika anledningar, men mest för att följa med samhällsdebatten. En av de bloggar jag följer är Cornucopia, som drivs av Lars Wilderäng (tidigare Lars Olofsson). Lars Wilderäng på facebook.  Lars beskriver själv bloggen som ”Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik.” Jag vet inte om det är den ”största oberoende” men många följer bloggen det är klart om man läser kommentarerna till bloggen. Jag läser bloggen nästan dagligen. Bloggen visar på ett fenomen som sprider sig sakta men säkert. Det fenomenet är den stora katastrofen som är på väg. Wilderäng beskriver den annalkande katastrofen som är på väg i alla möjliga olika varianter. Wilderäng har även skrivit en del böcker om det här som jag läst men bedömer som det tråkigaste som skrivits sedan God natt jord av Ivar Lo Johansson.

Wilderängs favoritkatastrofer är krig i allmänhet, men främst är ryssen på väg att anfalla Sverige (först Gotland), kärnvapenkriget är troligtvis på gång, fastighetsbubblan kommer spricka, framtida finansiella krascher kommer, var så säkra, oljan håller på att ta slut, kärnkraftshaverier kommer inom en snar framtid och ja alla möjliga katastrofer kommer inom en snar framtid. Frågan är således inte om utan när katastrofen kommer. Sen kan det vara vilken katastrof som helst, men den kommer, var så säkra. Det är bilden Wilderäng målar upp.

Av den anledningen anser Wilderäng att vi måste förbereda oss. Och som han beskriver det. Håll nu i hatten. Vi måste bunkra upp med mat och köpa alla möjliga överlevnadskit, investera i guld, bygga underjordiska källare som står emot kärnkraftshaverier, se till att ha reträttplatser långt långt bort och till och med se till att ha vapen i närheten. Så här far han på i en ström av katastrofvarningar när han inte skriver om mer sansade saker. För bloggen är ett enda sammelsurium av ämnen. Men förutom de politiska diskussioner som förs fascineras jag av just det här fenomenet om att den stora katastrofen är på väg och att han verkligen fått ett så stort genomslag med de här tankarna. För det han beskriver, när han vill få oss att vara beredda, det är det ”nya” fenomenet som kallas preppers. Prepping är att vara förberedd på det värsta. Det här börjar få en allt större spridning. För folk som normalt är vad som kan betecknas som sansade förbereder sig numera på det värsta. De har köpt överlevnadskit för tusentals kronor, investerat i guld, börjat fundera på att bygga bunkrar och letar hus på avlägsna platser. Även vapen söks. De finns även i understreckets närhet. Förvandlingen har skett gradvis. Följer de bloggen? Javisst, de är medlemmar i ”sekten”.

För mig framstår det här som rena galenskapen. Men jag förstår samtidigt vad det beror på. Jag förstår med vilken kraft och vilken påverkan man kan ha på människor om man spelar på människors rädslor. Detta genom bokstäver som bildar ord. För det är bara ord., men ack så betydelsefulla. Upprepas de här orden om och om igen för människor som är osäkra och litar blint på s.k. auktoriteter,  ja då fastnar det till slut som lim på hjärnan om vi inte är uppmärksamma och kritiska. Det gäller all propaganda och indoktrinering.

Jag förstår också mycket väl syftet bakom alla de här katastrofvarningarna från Wilderäng. För Lars Wilderäng är en mycket slipad affärsman och vet hur han skapar intresse och uppmärksamhet. Han började med bloggen för att  skapa intresse. Sedan utvecklade han det här vidare när han uppnått syftet att bli ”känd” till att skriva ”katastrofböcker”. Böcker som säljer väldigt bra. Jag vill inte recensera ner Wilderängs böcker , för det är inte syftet med det här inlägget, men om jag är diplomatisk så säger jag så här: ett förlag skulle aldrig släppt igenom de här böckerna från en person som inte var ”känd”. Jag går inte in djupare på det här mer än att säga, förutom att jag tycker de är vansinnigt tråkiga är de litterära kvaliteterna ytterst begränsade, om inte minimala.

När nu det här är sagt så ser jag en större problembild med det här att ständigt ropa på vargen. I vissa fall kan naturligtvis det här verka harmlöst men några katastrofvarningar kan även vara direkt skadliga och rent av farliga när lättpåverkade människor köper totalt okritiskt det Wilderäng skriver. Jag ser främst det annalkande krigshotet som rent farligt. Jag ser den kommande framtida fastighetsbubblan som när som helst kommer spricka som oroande för att det just gör människor väldigt rädda och oroliga. För Wilderäng upprepar, vecka efter vecka, hur dumma alla vi ”bolånetorskar” är.  Jag undrar om Wilderäng har något bakomliggande syfte där förutom att skapa intresse? En ny bok om annalkande fastighetskris med inslag av något virus som gör att allt går åt helvete? Jag ser ett problem när normalt sansade personer börja köpa överlevnadskit, guld, och vill börja bygga underjordiska skyddsrum och även tänker på att köpa vapen. Jag ser problem i alla sektliknande ”projekt” som spelar på den enskilda människans svaghet, osäkerhet och rädsla. Allt i syfte att tjäna pengar.

För att ta krigshoten först. Wilderäng vill ge en bild av att Sverige står inför en hotbild från främst Ryssland som vi måste börja ta på allvar. Att ryssarna kommer anfalla är i sig alldeles självklart menar Wilderäng. Och det är först Gotland som är måltavlan för ryssarna. Han beskriver i flera inlägg varför Gotland kommer intas och han beskriver mycket mycket ingående hur det här skall gå till. Kunskaperna är imponerande. Och det är det som gör bloggen till den succé som den blivit. För Wilderäng visar på kunskaper inom en rad olika ämnen att det stundtals ser märkligt ut. Kan en person ha alla de här kunskaperna inom så skilda ämnen? Har han hjälp från någon mer? Om inte, så är det imponerande. Men det viktigaste här, och som Lars Wilderäng har som affärsidé, är att genom detaljerade kunskaper verka övertygande. Men för den inte lika lättpåverkade döljer alla detaljer det innehållsmässigt riktiga och trovärdiga. Han döljer således skogen genom att beskriva alla träden så detaljerat som möjligt. I slutändan blir allt en enda pannkaka. Jag har inte för avsikt att gå i i polemik i sakfrågorna för det är inte syftet för dagen. Men att spela på de här rädslorna och driva upp förväntningar om att ryssen kommer gör ingen nytta förutom att skapa rädsla och gynna försvarsvänner, och alla andra med intresse av att det här sprids vidare. Hela masshysterin håller på att gå överstyr och att ta ryssarnas ”invasion” av Ukraina som intäkt för framtida hot mot Sverige är bara trams. Oavsett alla ryska plan som är i luften osv. För att ryssarna känner sig hotade just nu är inte märkligt. Och det är knappast unikt. För Ukraina är sista utposten för ryssarna mot att befinna sig helt omringande av NATO. Frågan varje vettig och sansad person bör ställa sig är, hur hade amerikanerna agerat om Kanada och Mexico började samarbeta med ryssarna och därmed hotade USA både från norr och söder? Tja, de hade inte stått med armarna i kors, det är säkert. Detta oavsett om det var Kanadas och Mexicos egna val. Hyckleri javisst. Men försvarsfrågor har aldrig hanterats på ett logiskt sätt. Det är alldeles för mycket som står på spel. Men att vara en del av propagandaapparaten är åtminstone inte understreckets syfte här i världen. Mer än så går jag inte in på ämnet utan lämnar frågorna till ”experterna”. Men Lars Wilderäng vet hur man spelar på de här strängarna. Han skriver naturligtvis en bok om det här. Där beskrivs i detalj hur ryssarna invaderar Sverige i ett blixtanfall. Så det Lars Wilderäng gör är att under några år sprida skräck till sina fans på bloggen. Sedan när intresset är på topp då skriver han ju naturligtvis en bok om det här när hysterin är på topp. Smart? Javisst? Klokt? Nej, naturligtvis inte. Att spela på folks rädslor är aldrig klokt.

Andra ämnen tas upp i en strid ström på bloggen och det blir tjatigt att gå igenom alla i detalj men man kan utifrån Wilderängs egna böcker utläsa var han ser de största potentiella vinnarkatastroferna. Han har skrivit fyra böcker hittills. Den första handlar om nämnda ryska invasion som kan genomföras pga Sveriges nedrustningspolitik som inneburit en nedmontering av försvaret. En bok för den inbitne försvarsvännen således.  Den andra handlar om fortsättningen, året är nu 2023 och en ny invasion av ryssen inleder boken. Två böcker ger mer pengar än en.  Den tredje handlar om ett elektroniskt virus som gör att Sverige stannar när all elektricitet slås ut. Totalt absurd bok som urartar i allas krig mot alla. I boken beskrivs ,som förväntat, att de som var förutseende på katastrofen är de stora vinnarna, de är de rationella. Köp överlevnadskit, bunkra upp och se till att ha vapen är sensmoralen. Och se för guds skull till att ha ett torp på en öde ö eller liknande där du kan gömma dig. Den fjärde är även den en fortsättningsbok, nu på den tredje. Här i det nya dystopiska Sverige i den nya världen är elektroniken ett minne blott och människorna börjar om från början igen. När den femte kommer är inte klart men Wilderäng brukar marknadsföra detta i väldigt god tid innan, så den som följer bloggen kommer inte missa det. Var så säker.

Förutom att bokförlaget kan tacka för Wilderängs smarta affärssinne tackar nog även butiker som säljer överlevnadskit/överlevnadsutrustningar Wilderäng för den nya hypen. Sponsring kanske? Understreckets redaktion skulle i all fall inte bli förvånade.

Att Lars Wilderäng även fungerar som moderator på Liberty silvers forumsida är ju en omständighet i sig eftersom där sker handel med guld som Lars Wilderäng ständigt förespråkar att vi ska köpa på oss! Vad hans intressen är där är ju inte för vågat att gissa.

Syftet med dagens inlägg var att uppmärksamma bloggen cornucopia och hur den speglar ett fenomen där en smart affärsman spelar på människors rädsla. Understrecket hoppas att genom det här inlägget få människor att förstå vad man kan åstadkomma med skrämselpropaganda. För precis som med all propaganda och indoktrinering som vi genom hela historien har sett otaliga exempel på vilar all denna propaganda i ett själviskt ändamål. Detta oavsett vad som uttalas. I slutändan finns således alltid grumliga syften. Understrecket syfte är inte att förstöra för Lars Wilderäng för vi är för det innovativa och smarta entreprenörskapet. Men Lars Wilderängs syfte som ju i sig är gott (att tjäna pengar) är inte gott nog då medlen han använder sig av inte kan anses som ok. Därav motståndet.

Understrecket kommer försöka att få ut det här på Wilderängs blogg. Därmed inser vi att vi kanske gör ett självmål. För vi kommer naturligtvis bli attackerade och få påhopp. Detta, märk väl, är inget marknadsföringsknep á la Wilderäng för att skapa intresse för oss själva. Men vi inser att vi kommer bli anklagade för att vi jobbar för ryssarnas propagandamaskin. Absurt? Nej inte för Wilderängs läsare. För Wilderäng själv är det absurt men det bryr han sig inte om så länge han ”företräder” sina fans.  Fans som genererar pengar. Mycket pengar. Wilderäng använder ofta taktiken och för den intresserade rekommenderar jag att läsa kritiska inlägg där Ryssland diskuteras. Se sedan hur många av dessa personer som blivit anklagade för att jobba i Putinmaskineriet. Totalt löjeväckande, men sant. Mycket nöje. Men läs med öppet sinne och var kritisk.

Ett annat påhopp kommer naturligtvis bli när Wilderäng med fans går igenom övriga blogginlägg här. Inkompetensbegreppet kommer användas. Och det flitigt. För Wilderäng har en alldeles särskild fäbless för att skapa debatt genom att provocera. Han slår mot allt stundtals. Men tonen är aggressiv. Även det ett trix han använder för att just provocera och skapa debatt på bloggen. Att det för en utomstående framstår närmast som löjligt är för de troende ett livselixir.

Ett annat scenario kan i ett första skede bli att Lars Wilderäng angriper vår valda anonymitet. Mycket troligt om nu inte Wilderäng kommer med ”va fan tror ni att ni är”, ”vad bryr jag mig om er” osv. Lite härskarteknik således. Ett troligt scenario, i samma variant, är att Wilderäng kommer att försöka ge sken av att det här bara är trams och kommentera det som det också. I syfte att bagatellisera det här. Men ha hela tiden hans affärsidé i tankarna vad som än sker. För det här är affärer och inget annat.

Ett annat scenario, det troligaste, är väl att Lars Wilderäng inte släpper igenom det här överhuvudtaget. Vem vet? Men kanske några läsare som håller med understrecket kan sprida budskapet vidare.

För den nyfikne, gå in och kika framöver om inlägget finns med. Jag lär väl också få anledning att återkomma i ämnet.

Slutsats: Frågan understrecket ställer sig är när Lars Wilderäng blir genomskådad? När börjar intresset avta då man förstår att allt är en enda bluff och endast ett ytterst smart sätt att tjäna pengar? När kommer all denna rädsla för att vargen kommer gå över i en motsats, i apati? Om katastrofen aldrig kommer, när tänker Lars Wilderäng lägga av? Eller kommer han ständigt hitta nya katastrofvarningar att spinna vidare på. Och skapa ännu mer rädsla och tjäna ännu mer pengar?

Understrecket missunnar inte Wilderäng sina pengar, inte alls. Men när man tjänar pengar på andras rädslor, då tycker vi det är problematiskt. Ett förslag Wilderäng: Du är uppenbarligen en smart man. Gör något nyttigt av det istället. Gör något som tjänar mänskligheten istället för att stjälpa den.

Slutligen: Vi på undestrecket vill vara anonyma”. Allt som skrivs av den enskilde skribenten står vi alla bakom. Vi vill i egentlig mening inte vara anonyma för flertalet av våra läsare. Detta för att anonymitet i sig är ett fenomen på internet som vi på understrecket inte är särskilt förtjusta i. Men allt som skrivs av den enskilde skribenten på sidan står vi alla bakom. Anledningen till den valda anonymiteten är att några av oss har en del dåliga erfarenheter sedan tidigare som belastar våra själar. Vi har tidigare varit lite naiva. Det är inte av rädsla eller att vi vill gömma oss bakom någon speciell anonymitet men som den s.k.  ”yttrandefriheten” ser ut i vårt land i dag är det för oss just nu det enda möjliga alternativet. Vi kommer arbeta framöver för ett öppnare samhälle. Pretentiöst? Javisst.

7 reaktioner på ”Att ständigt ropa på vargen, Lars Wilderängs smarta affärstrixande

  1. Utan att lägga ytterligare värderingar i om det är rätt att tjäna pengar genom att predika för det man tror på kan det vara läge att kika på vad Lars omsätter på sin predikantverksamhet. Mindre än 500’/ år blir man inte rik på – annat i en fantasivärld. Kika på andra predikanter med andra utgångspunkter så som ett feministiskt. Där hittas rikedomen AB som omsätter över 1.2msek. Eller varför inte ett kristet perspektiv där Marcus Birro AB finnes med omsättning på över 2msek. Där kan vi prata om att tjäna pengar genom att predika.

    Att sen inte inse att LW i mångt har ett väl underbyggt resonemang, till skillnad från de andra två exempel på predikanter, står envar fritt.

    Gilla

    1. Understrecket lägger inga värderingar i vad som är mycket eller lite pengar. Det vi menar är att affärsidén är grumlig eftersom sättet att tjäna pengarna är att piska upp en stämning som ökar rädslan och oron i samhället och sedan dra nytta av det. Det hade varit bättre att Wilderäng tjänar pengar på predikan om tro och hopp istället för oro. Det är vår syn på Lars Wilderäng. Vi skriver i vårt inlägg att Wilderäng bygger upp sina ”anlyser” grundligt. För grundligt. Detaljerna skymmer logiken i det han säger.

      Gilla

  2. Då är ni, dessvärre, helt slut. För att bevisa ett resonemang behöver man bygga upp det grundligt med saklig fakta. Om ni anser att det skymmer skogen så sluta stirra på träden och attackera fakta. Ni drar på rätt friskt i texten men det finns ju ingen substans.

    Gilla

    1. Sök tex på ordet bolånetorsk på Lars Wilderängs blogg. Där framgår sedan ett antal år att Wilderäng ”förutspår” en krasch i fastighetsvärdena. Understrecket undrar. Var är kraschen? Ur Wilderängs djupa ”analyser” kan den okunnige rätt lätt lockas med av hans resonemang och sälja för rädsla att förlora allt man äger och har. Är inte det underbyggt så får du gärrna förklara hur vi ska förklara det här med mer substans.

      Gilla

  3. Om du söker på ”upp upp UPP” + ”värde på bostad” på DI så hittar du att de förutspår ett evigt stigande värde på bostadsmarknaden. Var är er oro att folk kanske hänger på och kanske rent av skuldsätter sig långt över vad de kan hantera vid normalränteläge och en prisnedgång…?

    Gilla

    1. Bra och relevant fråga. Vår syn på Lars Wilderäng är att han ständigt uttalar sig om kommande katastroftillstånd som han inte har relevant kunskap om. Allt i syfte att skapa rädsla och som han själv utnyttjar. Naturligtvis är vi fullt medvetna om svenskars skuldsättning. Vår syn är ändå att det inte kommer någon kraftig nedsättning av fastighetspriserna inom överskådlig framtid (ingen krasch således). Det av flera anledningar som vi kan ta i kommande inlägg. För det är en intressant fråga. Men att ropa på vargen i över fyra-fem år skulle ha fått oss att sluta.
      Märk väl också att vi ser ett mönster i det Lars Wilderäng gör. Det finns ju många vargar han har ropat på i flera år som inte kommit. ”När kommer vargen?” Därav vår Wilderängräknare idag. Vi vill syna Lars Wilderäng. Det går inte att ständigt ropa efter vargen utan att också tala om åtminstone på ett ungefär när vargen kan tänkas komma så att man kan ta skydd. Vi anser att Lars Wilderäng har förbrukat sitt förtroende för länge sen.

      Gilla

  4. Wilderäng är farlig han ljuger om han kan göra en krona på lögnen.
    Vad det får för konsekvenser för landet eller för individer struntar han i.
    Han vill inte ha ett starkt försvar han vill ha ett svagt försvar så han kan skrika att vargen kommer.
    Kunde han sänka en av våra ubåtar med ett dolt sabotage så skulle han göra det och säga att Putin gjorde det, så låg är moralen.
    Undergången är lönsam för det kan få folk att köpa guld.

    Psykiatrireformen var inte bra psykopater nu är utsläppta.

    Gilla

Lämna en kommentar